Visser en de Graef

058 -  213 08 49 | 053 -  434 66 86info@visserendegraef.nl

Beeld aanleveren

Ieder jaar passeren duizenden afbeeldingen en teksten onze computers. Ze worden door ons speciaal voor u gemaakt maar in veel gevallen ook door u aangeleverd om een plaats in een ontwerp te krijgen. Samen wilen we graag een optimaal resultaat behalen. Daarom vertellen we u graag iets over de eisen aan het aangeleverde beeld.

secundair

Resolutie
Foto’s die u aanlevert bestaan ingezoomd uit pixels; vierkante blokjes. Het aantal pixels dat in een centimeter of inch gaan noemen we de resolutie van een afbeelding. Ook al werken we volledig met metrische maten, bij resolutie hebben we het eigenlijk altijd over Pixels Per Inch (PPI). Voor gebruik van beeldmateriaal in diverse communicatie middelen is een verschillende resolutie nodig. Om een voorbeeld te noemen:
• resolutie voor een beeldscherm: 72 PPI
• resolutie voor een een grote plot voor een beursbanner: 100 PPI
• resolutie voor reproductie in folders, boeken, brochures en fotoprints: 300 PPI


Grootte en gewicht
Een manier om gemakkelijk te controleren of een foto geschikt is voor doorsnee toepassing, is te kijken hoe zwaar deze is. Tegenwoordig is een in goede kwaliteit bewaarde JPG foto maar zo 5-8 MB. Een internetfoto van b.v. 500 KB of minder kan bij reproductie slechts als postzegel worden gebruikt. De resolutie is te laag. Het gewicht van een foto vindt u door op uw PC de eigenschappen van de afbeelding op te roepen.


Kwaliteit
Nagenoeg alle foto’s worden bewaard in het JPG formaat. JPG is een compressietechniek om foto’s kleiner te maken, zodat ze minder ruimte in beslag nemen en/of sneller kunnen worden verzonden. Handig zou u zeggen maar deze medaille heeft een belangrijke keerzijde. JPG compressie tast de kwaliteit van de foto aan. Hoe lager de kwaliteit des te meer het beeld wordt aangetast. Beeld dat met een te lage compressie is bewaard en dus is aangetast is NIET meer te herstellen! Gebruik daarom liefst alleen foto’s die met de beste JPG kwaliteit zijn gemaakt.

Foto’s van internet
Veel internet foto’s worden -om websites lekker snel te maken- flink gecomprimeerd. Deze foto’s hebben daardoor vaak veel compressie schade en zijn daarom eigenlijk ongeschikt voor professionele reproductie.

Foto’s in en uit MS Word documenten
Verraden vaak niet hoe groot ze eigenlijk zijn en zijn bovendien niet direct bruikbaar in opmaak. Het formaat moet worden gecontroleerd en afbeeldingen moeten vervolgens allemaal apart als JPG worden bewaard. Deze bewerkingen kosten extra tijd en dus geld. Lever daarom zoveel mogelijk losse JPG afbeeldingen aan.

Mocht u nog vragen hebben of twijfelen dan horen wij dat graag!

Julius Visser en Marcellus de Graaf